Recenzia Smart press - Tradinář, Outdoorová kuchárka a ďalšie

3. 8. 2019
Recenzia Smart press -  Tradinář, Outdoorová kuchárka a ďalšie

Celkové hodnotenie

Počet hviezdičiek: 5,0 / 5

Nejedná sa o klasické nakladateľstvo ako každé iné. Smart Press na trh prináša knihy s neobvyklou väzbou, témami aj spracovaním. Pozrite sa na e-shopové stránky Smart Press alebo si prečítajte našu recenziu a presvedčte sa na vlastné oči, že to nie je klasické nakladateľstvo, ktoré sa zameriava iba na prípravu jedla, ale aj na veľké množstvo ďalších aspektov prípravy, aranžovania a servírovania pokrmov.

Recenzované tituly (a nielen tie) kúpite na stránkach nakladateľstva SmartPress, ktorému týmto ďakujeme za poskytnutie kníh na recenziu a akčné 30% zľavy pre čitateľov recenzií (viac dole na stránke)!

Tradinář

  • Stála cena: 499 Kč
  • Akčná cena: 424 Kč

  • Počet strán: 288

  • Autorky: Monika Kindlová, Martina Boledovičová

  • Vydavateľstvo: Smart Press

  • Väzba: pevná   

  • Formát: 210 x 210 mm

  • V kníhkupectvách sa dá zohnať od Septembra 2019

  • Hodnotenie Hanky: 5 z 5

  • Stránka produktu: Tradinář

Citácia: “Žite tu a teraz a hľadajte a vnímajte krásu všedného dňa. Nalaďte sa na rytmus prírody, uzemnite sa, proste buďte. Nájdite svoje korene, prirodzenú prácu, radosť z tvorenia, a to všetko predávajte svojim deťom. To sú hodnoty, ktoré tu budú s nami navždy. S touto knihou získate veľa inšpirácie aj praktického pomocníka, ktorý bude vždy po ruke.”

Nie som žiadny “staromil”, takže keď sa mi dostala táto kniha do ruky, nevedela som, čo od nej môžem očakávať.

Avšak odstavec, ktorý som si na úvod dovolila citovať ma naozaj uzemnil. Stále sa za niečím ženieme a v dnešnej, tak uponáhľanej dobe, nemáme vlastne ani čas si všimnúť, čo sa okolo nás deje a koľko krásy a kúzelných okamžikov nám uniká pomedzi prsty…

Niesom ten typ, čo nechá akúkoľvek knihu bez povšimnutia, preto som ju hneď po príchode domov prelistovala (skôr ako som stihla poupratovať nákup, pretože bola v taške hneď hore) a k môjmu prekvapeniu trvalo určite viac ako hodinu, kým som ju odložila. A to len preto, že som si spomenula na tašku, v ktorej bol zvyšok nákupu a bolo treba ho upratať.

Táto kniha totiž nenechá chladného nikoho, kto len trochu uznáva tradície a rád si tak trochu po domácky niečo kutiluje alebo varí.

V úvode knihy sa zoznámite s “Príbehom za knihou” aj s oboma autorkami knihy - Martinou a Monikou. Tiež sa dozviete ako s knihou pracovať, čo je cyklus roku, kedy je napríklad zimný či letný slnovrat, ale tiež o mnohých ďalších zaujímavostiach ako napríklad to, k čomu potrebujeme práve tradície a rituály.

U nás to s tradíciami nie je až tak hrozné. Ako vo väčšine rodín oslavujeme Vianoce a Veľkú noc a pretože bývame na dedine tak aj Fašiangy alebo “Jánske ohne”, ... a až teraz, keď to začínam vymenovávať, si uvedomujem, že tradícií dodržiavame viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Kniha však nie je o tradíciách. Je rozdelená mino iné do 12 kapitol podľa mesiacov v roku a každá z nich nám ponúkne nielen tradičné zvyklosti, ale tiež rôzne pokrmy pre dané obdobie a činnosti s ním spojené.

Vzhľadom k tomu, že sa nám Tradinář dostal do ruky v Máji, samozrejme to bol prvý mesiac, ktorý som si prečítala, pretože ma zrazu začalo zaujímať čo všetko k nemu “patrí”.

Okamžite mi hlavou preletela myšlienka na ďalšiu tradíciu, a to Staročeské máje, ktoré sa u nás držia, deň matiek, otcov atď. Je toho vážne oveľa viac keď sa nad tým zamyslíme. Keď som v knihe objavila recepty na bazovú limonádu a sirup, musela som sa pozrieť aký je rozdiel v tom, čo tu píšu a tým, ako ich robím ja. A keď som objavila recept na “Bazové varmuže”, bola som z nich priam nadšená.

V júni sme mimo ovocných zmrzlín vlastnoručne vyrábali darčeky pre učiteľov za vysvedčenie, v Júli už sme stihli levanduľové pusinky s mandľami, levanduľový sirup, ktorý naozaj ostal krásne levanduľový, ale tiež domáci bublifuk. A už sa nemôžeme dočkať Augusta. Chceme totiž vyskúšať kvasenú zeleninu, bábiky z kukuričných listov, záhradné lucerničky a určite letné kino na záhrade ;)

V knihe je toto všetko nádherne popísané, vrátane rôznych obyčajov, pranostík, pečenia a varenia, rôzneho tvorenia, ktoré dokáže stmeliť zúčastnených a ešte si pri tom užijete veľa zábavy. Kniha je naviac doplnená pútavými fotografiami, ktoré akoby vás samé nabádali k týmto činnostiam a pri pohľade na rôzne dobroty sa vám doslova a dopísmena zbiehajú sliny. Myslím, že tento literárny počin by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, pretože je veľa pekných zvyklostí, na ktoré sa pomaly zabúda a to je neskutočná škoda.

Odporúčam ju všetkým! A až si ju budete kupovať, prihoďte do košíku radšej jednu či dve naviac. Je to totiž super darček! Ja som o tú svoju skoro prišla, pretože sa do nej zamilovala moja kamarátka :).

Lušteninová kuchárka

  • Stála cena: 399 Kč
  • Akčná cena: 339 Kč

  • Počet strán: 224

  • Autor: Petr Klíma

  • Vydavateľstvo: Smart Press

  • Väzba: pevná   

  • Hodnotenie Anet: 5 z 5

  • Stránka produktu: Lušteninová kuchárka

Keď k nám dorazili knižky z nakladateľstva Smart Press, hneď na prvý pohľad ma zaujala Lušteninová kuchárka. Nie preto, žeby som bola ten najväčší milovník strukovín, čo ich konzumuje každý druhý deň, ale dlhšiu dobu sa zaujímam o zdravý životný štýl, stravovanie a nadchol ma koncept, kedy sa autor v knihe snaží priblížiť zdravé stravovanie aj tým, ktorí nechcú variť z drahých vegetariánskych polotovarov. 

Pravdupovediac ma prekvapilo koľko druhov strukovín existuje a aký veľký je ich vplyv na ľudské zdravie. Mimo to, že majú vysoký obsah bielkovín, niektoré druhy obsahujú železo, draslík, fosfor alebo vápnik. Strukoviny sú dobré na srdce a krvný obeh aj pri vysokom krvnom tlaku. Majú vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index, vďaka čomu sa cítite prirodzene sýty.

Na úvod sa dozviete nielen to, ako strukoviny jednoducho a zmysluplne pripravíte, či ich pred varením namáčať, ako postupovať pri varení, kedy strukoviny soliť v priebehu varenia alebo od koľkých mesiacov môžu jesť strukoviny aj malé deti, pár odstavcov je venovaných tiež uchovávaniu už uvarených strukovín a popisu jednotlivých druhov strukovín. Od šošovice, hrachu a fazule, ktoré určite všetci poznáme, až po menej známy cícer, sójové bôby alebo arašidy. 

A na aké recepty sa vlastne tešiť?

Hneď na začiatku nájdete recepty na netradičné šaláty, prílohy a pomazánky. Mňa konkrétne zaujala paštika z čiernych fazúľ a pečenej hlivy, fazuľovo-papriková tapenáda alebo záhradnícky šalát. V letných mesiacoch určite zaujmú ku grilovaným pokrmom tiež recepty na dresingy a polentové zemiaky.

Že je polievka základ sme počúvali od svojich babičiek asi všetci. Ja osobne mám polievky rada, preto som musela vyskúšať netradičnú hŕstkovú polievku alebo adzuki minestrone. A rozhodne ma nesklamali. Ďalší diel je venovaný hlavným chodom, kde si môžete vyskúšať václavský guláš s fazuľou, cícerové lasagne alebo fazuľový stroganov. A ako sladkú bodku na záver si môžete upiecť napríklad cícerové sušienky, fazuľové muffiny alebo dyňové rezy.

Ako sa fotografuje jedlo

  • Stála cena: 499 Kč
  • Akčná cena: 424 Kč

  • Počet strán: 160

  • Autorka: Alena Hrbková

  • Vydavateľstvo: Smart Press

  • Väzba: pevná 

  • Hodnotenie Blanky: 5 z 5

  • Stránka produktu: Ako sa fotografuje jedlo

Ako fotograf amatér rada listujem knihami, ktoré sa touto témou zaoberajú. Tentokrát sa mi do ruky dostala kniha “Ako sa fotografuje jedlo. Nafoťte si vlastnú kuchárku”.

Autorka knihy, Alena Hrbková, má dlhoročné skúsenosti s reklamnými fotografiami. Postupom času sa začala venovať foteniu kuchárok a tiež spolupráci s gastronomickými časopismi. V tejto knihe predáva svoje skúsenosti zase ďalej, aby si ľudia, ktorí majú fotografovanie zatiaľ iba ako koníček, mohli skúsiť vytvoriť zaujímavú fotografiu. 

Fotiť jedlo profesionálne je úplne iná disciplína ako si narýchlo cvaknúť krásny hamburger, ktorý vám práve pristál v reštaurácii na stole. Táto kniha v postupných krokoch ukazuje, ako vzniká naozaj krásna fotografia jedla použitá v kuchárkach alebo na reklamných letákoch. Kniha je z veľkej časti tvorená fotografiami s vysvetľujúcimi textami, čo je úplne ideálne pre začínajúcich fotografov. Všetko je prehľadné a hlavne názorné. Dozviete sa aj aké triky sa pri fotení jedla používajú, aby vyzeralo naozaj k nakusnutiu.

Prvá kapitola sa venuje nákupu fotoaparátu a objektívov. Autorka tu názorne ukazuje, s akým vybavením sa dá dosiahnuť želaného výsledku. Venuje sa tiež nastaveniu fotoaparátu a vysvetľuje čo znamená ISO, clona a čas. Pokiaľ sa fotograf v tomto “umení” neorientuje, výsledok nebude nikdy dokonalý.

Ďalšia kapitola sa zameriava na uhol pohľadu, čo je v niektorých situáciách úplne zásadné, aby fotografia bola naozaj krásna a vystihovala všetko, čo je dôležité.

Posledná kapitola obsahuje množstvo tipov a návodov pre konkrétne situácie. Poradie, ako fotiť paru a dym, tečúci sirup po lievancoch alebo šplechnutie kocky ľadu do pohára. Dôležité sú tu tiež rady, aký druh materiálu v konkrétnej situácii použiť. Ako vyriešiť, aby sa zmrzlina neroztiekla skôr, ako ju fotograf stihne zvečniť? Autorka tu odpovie aj na takéto otázky.

Pokiaľ si radi zaznamenávate svoje postrehy, v tejto knihe na to máte priestor. Na voľné stránky si môžete písať svoje vlastné poznámky a uchovať si ich tak na neskôr.

Myslím, že táto kniha sa naozaj podarila a rada sa k nej budem vracať. Fotografie sú jasné a všehovoriace, texty ľahko pochopiteľné, grafika veselá a originálna. Určite odporúčam všetkým, čo sa aspoň trochu zaujímajú o fotenie.

Outdoorová kuchárka

  • Stála cena: 399 Kč
  • Akčná cena: 339 Kč

  • Počet strán: 192

  • Autorka: Petra Pospěchová

  • Vydavateľstvo: SmartPress

  • Väzba: V4, so špeciálnym poťahom vhodným do terénu 

  • Formát: 148 x 210 mm

  • Hodnotenie Tomáša: 5 z 5

  • Stránka produktu: Outdoorová kuchařka

Keď sa mi naskytla možnosť recenzovať Outdoorovú kuchárku, tak som neváhal ani minútu. Osobne pravidelne cestujem, jazdím dlhšie trasy na bicykli alebo podnikám rôzne výstupy po horách. A najčastejšie si kladiem otázku - čo si vziať so sebou na jedenie? Väčšinou to dopadne tak, že si vezmem nejaké tyčinky, sušienky, ovocie, ovsené kaše, prípadne nudle. Často som si vravel, že by som chcel jesť na cestách niečo výdatnejšie a zdravšie, ale nikdy som sa nedostal k tomu študovať nejaké tipy na cesty. Až keď sa mi dostala do ruky táto kuchárka, v mnohých veciach ma naozaj inšpirovala.

Po príchode domov s touto knihou som pri nej zostal dobrú hodinku. Upútalo ma hneď úvodné slovo autorky: “Recepty v tejto knihe sú zbierkou starostlivo vymyslenou, vylepšovanou a testovanou vo všetkých ročných obdobiach a nadmorských výškach. U niektorých trvá domáca príprava dlhšie než by zabral nákup nudlí v krabičke, ale výsledok stojí za to. A pod hrebeňom vám varenie žiadneho z jedál nezaberie viac ako štvrť hodinky. Z hôr by mal človek vždy prísť trochu otrhaný a vychudnutý. S Outdoorovou kuchárkou však nebudete trpieť viac, než je nevyhnutné. Ani v Himalájach, ani v Jeseníkoch.”

Na začiatku knihy nájdete podrobný popis, ako by mala vyzerať výbava na horskú turistiku. Autorka tiež predstavuje rôzne zaujímavé vychytávky a zlepšováky. Nasleduje obsiahla téma o domácej príprave - dozviete sa, kde nakupovať vhodné potraviny, čo všetko sa dá sušiť doma a ako plánovať jedálniček. K domácemu sušeniu je v knihe zaujímavá tabuľka, ktorá obsahuje čas a teplotu sušenia pre každú surovinu. 

Samotné recepty sú v knihe rozdelené podľa jednotlivých chodov - raňajky, obed, večera. Pri každom recepte sú prehľadne vypísané ingrediencie a postup. Podľa takéhoto receptu to zvládne naozaj každý. Nechýba tiež tematická fotografia každého jedla v outdoorovom prostredí. Pre začiatok je tiež praktický modelový jedálniček na jeden týždeň. Recepty na všetky pokrmy z modelového jedálnička sú v knihe.

Na svoje si tu prídu aj rodiny s deťmi - v knihe sa nachádza špeciálna časť venovaná práve výletom s ratolesťami. Vďaka receptom z Outdoorovej kuchárky sa môže rodinný výlet premeniť na kulinárske dobrodružstvo. Posúďte sami: zemiakové placky na kameni, hadi z chlebového cesta alebo sladký špíz.

Prelistoval som si všetky recepty a začínali sa mi zbiehať sliny. Najviac ma zaujali domáce müsli tyčinky, to určite niekedy skúsim! Keď niekedy nahliadnem na zloženie kupovaných tyčiniek, tak si uvedomím, že nie sú tak zdravé, ako sa môže zdať. Pri domácich aspoň viem, čo obsahujú. Príprava naviac nie je vôbec zložitá. Niektoré jedlá by som si kľudne pripravil aj doma. Napríklad taká červená šošovica s parmezánom a petržlenom by mohla byť taká jednoduchá a zdravá večera.

Autorka myslí aj na začiatočníkov v exotických surovinách. Na konci knihy je krátky slovníček exotických ingrediencií. Nie každý vie, čo je napríklad polenta, quinoa alebo mie. Celú knihu doprevádzajú nádherné fotografie prírody.

Praktický je tiež špeciálny poťah vhodný do terénu. Kniha sa mi dostala do ruky iba nedávno, takže som ešte nestihol žiadny recept vyskúšať, ale určite si ju vezmem so sebou o týždeň na výstup do Tatier. Veľa receptov ma inšpirovalo a mám niekoľko tipov, ktoré určite vyskúšam! Knihu rozhodne odporúčam každému, kto rád cestuje. Je vhodná na horskú turistiku aj na rodinné výlety.

Pestujeme v meste

  • Stála cena: 399 Kč
  • Akčná cena: 339 Kč

  • Počet strán: 160

  • Autori: Lucie Matoušková Lankašová, Radka Pokorná, Anna Černá, Anita Blahušová, Soňa Valčíková (KOKOZA o. p. s.)

  • Vydavateľstvo: Smart Press

  • Väzba: pevná

  • Hodnotenie Jirku: 5 z 5

  • Stránka produktu: Pestujeme v meste

Som jedným z tých detí, ktoré bývajú v meste, ale zároveň je im blýzky únik do prírody v každej dostupnej chvíli. Rovnako tak ma nenecháva v kľude kvalita ovocia a zeleniny v obchodoch, v ktorých väčšina z nás bežne nakupuje. Často potom doma ľutujem, že som svoje peniaze vydal za nezrelé, otlčené, nahnité či inak znehodnotené potraviny. A aj preto je mi téma knižky “Pestujeme v meste” blízka a sympatická.

Príručka je priamo naplnená tipmi, obrázkami, postrehmi a radami ako začať s pestovaním zeleniny, byliniek a celkovo potravín v špecifických mestských podmienkach. Ocenia ju nielen obyvatelia miest, ktorým chýba zeleň, dobré kvalitné jedlo alebo proste len kľudné miesto, kde môžu na chvíľu vypnúť a relaxovať.

Hlavnou témou knihy sú totiž komunitné záhrady. Hlavne teda návod na ich vytvorenie. Som však presvedčený, že knižka je prínosná aj pre čitateľov, ktorí sa už k fungujúcej komunitnej záhrade chcú pripojiť, začať ju využívať a byť pre jej fungovanie užitoční. 

Na knižke “Pestujeme v meste” sa mi najviac páčilo to, ako je komplexná a čtivá. Autori myslia na potrebné praktické informácie, z ktorých môžem vypichnúť napríklad kapitoly o pH pôde, vode alebo správnej výžive pestovaných rastlín.

Knižka pomôže aj s výberom ideálneho náradia pre začiatok s pestovaním. Kapitolu s náradím je podľa mňa možné vziať dokonca ako zoznam, s ktorým sa vydáte do obchodu a nad ktorým nie je nutné príliš premýšľať. 

So záujmom som si prečítal napríklad aj tzv. “vzorové osadzovacie plány”. V nich môžete čerpať inšpiráciu, aké druhy je na záhonoch vhodné kombinovať alebo ako si ich pestovanie naplánovať v priebehu celej sezóny.

Knižka “Pestujeme v meste” je tak 159 strán pozitívneho a poučného čítania, ktoré čitateľov nabije energiou a rozhodne podľa mňa stojí za prečítanie.

Niečo málo o Smart Press

Každý z nás, voľnočasových aj príležitostných kuchárov, sa ocitol v situácii, kedy mal vytvoriť vynikajúci pokrm, ale absolutne nemal inšpiráciu. Vtedy nám na myseľ prichádza otázka: uvariť niečo osvedčené alebo skúsiť novinku? A keď uvariť niečo prvýkrát, kde hľadať recept? SmartPress.cz má pre vás odpovede na všetky otázky! A ponúka oveľa viac ako len klasické kuchárky, ktoré poznáme všetci. Máte doma dospievajúce dieťa? Kúpte mu kuchárku pre teenegerov. Máte Instagram a radi varíte? Kúpte si knihu o fotografovaní jedla a urobte zo svojich fotiek majstrovské dielo hodné tých najznámejších fotografov! Nie sú to naozaj iba kuchárky, zoženiete tu aj ďalšie výnimočné knihy, ako sú napríklad Tradináře či Foto denníčky. Stačí sa len prekliknúť cez stránky Plnej Peňaženky na e-shop nakladateľstva SmartPress, vybrať si a ušetriť s cashbackom!

Knihy k vode aj do kuchyne

Nádherné kuchárky z pera českých autorov, to, aj veľa ďalšieho je nakladateľstvo Smart Press. Pozrite sa na produkty, ktoré si budete môcť kúpiť, s Plnou Peňaženkou a cashbackom naviac výhodnejšie než kedykoľvek inokedy:

  • Kuchárky - pre inšpiráciu aj ako návod na varenie kulinárskych skvostov.

  • Bio/Eko - aj milovníci prírody, a hlavne pestovania plodín si na stránkach Smart Press prídu na svoje.

  • Chudneme s rozumom - nechajte si poradiť od odborníkov, ktorý tie najúčinnejšie tipy na chudnutie spísali do kníh.

  • Deti - varenie nemusí byť nutne iba pre dospelých. Ako sa hovorí: “Čo sa v mladosti naučíš …”.

  • Beletria - ako už sme zmieňovali, toto nakladateľstvo nepredáva iba kuchárky…

Doprava a platba

Kto z nás nemá rád služby ZADARMO? Snáď nikto! Nakúpte na e-shopových stránkach nakladateľstva Smart Press nad 1 500 Kč a užite si dopravu ZADARMO! Osobne si svoju zásielku môžete vyzdvihnúť priamo na jednej z pobočiek Zásielkovne či využiť dopravu Českej pošty.

Platiť potom môžete jednoducho a rýchlo. Vyberte si medzi platbou kartou online, prevodom alebo v hotovosti pri preberaní tovaru.
Ešte viac o nakladateľstve sa dozviete z rozhovoru s pani nakladateľkou Martinou Boledovičovou, ktorý Český rozhlas odvysielal v júni tohto roku.

Smart Press logo

O Smart Press

Čo o sebe hovorí SmartPress.cz: "Knihy vytvárame s radosťou a láskou a vyberáme také tituly, ktoré majú zmysel, bavia nás a veríme, že budú baviť aj vás, našich čitateľov. Náš tím sa venuje predovšetkým vydávaniu originálnych kuchárok českých autorov a kníh s tematikou zdravého štýlu (zdravé varenie, eko/bio, zahraničné). Dokázali sme, že aj osvetové témy sa môžu stať bestsellerom."