Tajomstvá moka kanvičky: Výber, starostlivosť a špeciálne recepty
2. 10. 2025Nikdy som sa nepovažovala za experta na kávu. Už odkedy si pamätám milujem kapučíno, ktoré dokážem piť aj celý deň. To bola dlho jediná káva, ktorú som vo svojom živote prijímala. Počas maturitného ročníka som v jeden deň skúsila normálnu kávu a potom, čo moje srdce robilo premety až do druhej rána, som si povedala, že tento nápoj nie je pre mňa.
Asi to však, podobne ako mnoho iných vecí, prichádza s vekom. V posledných rokoch som si totiž okrem kapučína začala pripravovať aj iné druhy kávy, najmä medzi Slovákmi obľúbeného turka do skla. Nie vždy mi však z toho bolo najlepšie a tak som to príliš nepreháňala.
Až tento rok počas výletu v Grécku som naplno prepadla káve, jej chuti a rituálu, ktorý sa s ňou spája. V našom ubytovaní sme ako súčasť vybavenia kuchyne našli aj moka kanvičku, na Slovensku známu aj pod názvom koťogó. V jedno ráno som si povedala, že tomu dám šancu, aj tak ju zalejem väčším množstvom mlieka. V ten deň som odštartovala svoju závislosť od kávy z moka kanvičky a po príchode domov som začala premýšľať nad tým, že si tento úžasný vynález zaobstarám aj domov. Začala som si teda o príprave kávy takýmto spôsobom zisťovať viac a rozhodla som sa, že o zistené informácie sa podelím aj s vami.
Krátko z histórie
Pôvod moka kanvičky nie je zložité nájsť. Tento ikonický kávovar pochádza z Talianska, čo nemôže nikoho prekvapiť. Káva patrí k oddychu, pri jej pití si vychutnávame ten kúsok voľného času, ktorý sme si počas nabitého dňa ukradli. Práve vychutnávaním si voľného času sú Taliani známi.
V roku 1933 ho vymyslel Alfonso Bialetti a už po jej uvedení na trh sa stala hitom. Dodnes je neoddeliteľnou súčasťou každej talianskej domácnosti. V priebehu rokov si ju obľúbili aj v iných častiach Európy a ak ju vlastníte, môžete sa hrdo pýšiť titulom kávičkár.
Káva z moka kanvičky je hustejšia a horkejšia, než káva z kávovarou. Nie je to klasické espresso, ale v súčasnosti ju v Taliansku považujú za symbol pravej domácej kávy.
Ako moka kanvička funguje?
Jej obsluha a údržba nie sú nijako zložité. Príprava kávy trvá najviac tri minúty a očistenie samotnej moka kanvičky rovnako. Za krátky čas si tak viete pripraviť kávu ako z pravého talianskeho vidieka.
Skladá sa zo štyroch častí: spodná nádoba - boiler, sitko, tesnenie a horná nádoba.
Spodná časť sa napustí vodou, najlepšie teplou. Nikdy ju však nenapĺňajte po okraj, odporúča sa pod piestik, ktorý sa v nádobe nachádza. Do sitka vsypete kávu, prirodzene mletú. Najlepšie však zomletú na hrubšie, nie na tak jemno, ako sa používa pri výrobe espressa. Kávu v sitku nikdy neuhládzajte lyžičku. Káva v sitku by mala byť nasypaná po jeho okraj, nikdy nie len na polovicu. Znamenalo by to totiž, že káva potom nebude chutiť dobre.
Hornú zbernú nádobu priskrutkujte na vrch a položte moka kanvičku na sporák. Tlak spôsobí, že vriaca voda sa cez sitko aj s kávou pretlačí na povrch. Keď započujete charakteristické bublanie, znamená to, že káva už je hotová a moka kanvičku treba zo sporáka odstrániť. Netreba ju na ňon nechávať dlhšie, káva by sa tak mohla prevariť a bola by príliš horká alebo by mala zvláštnu, pripálenú pachuť.
Kávu ešte za horúca vlejte do pripravených šálok a vychutnajte si tento nápoj ako praví Taliani.
Bialetti Moka Espresso

Bialeti Moka Espresso pre 3 šálky
- Materiál: hliník
- Kapacita v šálkach: 3
- Praktické vlastnosti: ergonomická rukoväť
- Farba: čierna, strieborná
- Objem: 150 ml
23,90 €
Na čo si pri výbere moka kanvičky treba dávať pozor?
Ak ste medzi kávičkármi noví, podobne ako ja, je dobré vedieť, že pri výbere moka kanvičky si treba dávať pozor na niekoľko vecí. Často sú to drobnosti, ktoré však môžu rozhodnúť o chuti samotnej kávy a o tom, aký zážitok z jej pitia budete mať.
1. Materiál
Hliníkové moka kanvičky sú najbežnejšie. Sú ľahšie, voda v nich zovrie rýchlejšie. Káva má však zemitejšiu chuť a čo je dôležité, tieto kanvičky sa nemôžu umývať v umývačke riadu. Za to medzi tými, ktoré sú vyrobené z nerezového materiálu nájdete aj také, ktoré sa môžu vkladať aj do umývačiek riadu. Chuť kávy z týchto kanvičiek je menej kovová.
2. Veľkosť
Tu je dobré vedieť, ako často budete kávu robiť, prípadne pre koľkých ľudí. Objem kanvičky sa počíta na šálky. Keďže do sitka nemôžete nasypať kávy len trochu, musí byť plné, dobre zvážte, koľko šálok z jednej várky chcete naplniť. Ak kávu budete piť len vy, je dobré zakúpiť si najmenší model, vydá totiž na jednu šálku. Rodinná klasika pojme až šesť šálok a pre prípadné väčšie stretnutia je vhodná veľká moka kanvička, v ktorej sa dá vyrobiť káva až pre 9 či 12 šálok.
3. Kompatibilita so sporákom
S elektrickým či plynovým sporákom uvaríte kávu v moka kanvičke nielen z hliníka, ale aj nerezu. Ak máte indukčné platničky, musíte si zakúpiť nerezovú kanvičku, prípadne kanvičku s nerezovým dnom, inak si kávu v moka kanvičke neuvaríte.
4. Ventil a tesnenie
Ventil je veľmi dôležitým ochranným prvkom. Často sa dá meniť, je teda spotrebným tovarom. Pred kúpou moka kanvičky si overte, či predajca ponúka aj náhradné diely.
5. Značka
Najznámejšou značkou moka kanvičiek je Bialetti. Kanvičky tohto výrobcu vydržia aj dlhé desaťročia, sú preto najlepšou voľbou. Existujú aj lacnejšie náhrady, ale pri ich kúpe treba počítať s tým, že sa často kazia.
Najlepšie značky
Ako som už písala, Bialetti je najlepšia možnosť. Vyrábajú aj nerezové moka kanvičky, ktoré zvyčajne nájdete pod označením Bialetti Venus. Ak by ste chceli ale vystúpiť z davu a byť čiernou ovcou, v recenziách som často narazila aj na iné značky, ktoré sú údajne minimálne rovnako spoľahlivé, ako tento taliansky gigant.
Značka Alessi sa napríklad píši luxusným modelom 9090. Ak hľadáte lepší pomer cena/kvalita, siahnite po moka kanvičká značky LuxHaus.
Starostlivosť o moka kanvičku
Po každom použití je potrebné rozobrať ju. Odskrutkujte všetky časti a každú z nich jednotlivo a dôkladne opláchnite. Neodporúča sa používať saponát, ktorý by sa mohol v moka kanvičke usadiť a tým pádom meniť chuť samotnej kávy. V prípade, že budete mať pocit, že je kanvička mastná, použite sódu bikarbónu. Ani s ňou to však nepreháňajte.
V prípade hliníkových kanvičiek znovu pripomínam, že sa nesmú dávať do umývačky riadu a pri tých nerezových si overte, aký máte model a či to pri ňom možné je alebo nie.
Po umytí nechajte všetky časti dôkladne vyschnúť. Kanvičku nikdy neskladujte zatvorenú a poskladanú, tesnenie by mohlo zvetrať a začať plesnieť.
Spomínané tesnenie je spotrebný materiálom. Časom sa môže zničiť alebo popukať. Mnohé značky vyrábajú aj náhradné diely, preto je fajn mať doma zopár tesnení a sitiek v zálohe. Tesnenie by sa malo vymieňať raz do roka.
Ventil raz za čas skontrolujte. Ak je zanesený, káva sa nemusí poriadne prevariť a mohol by vznikať prebytočný tlak. Stačí ho prečistiť ihlou alebo špáradlom.
Ak vo vašej hliníkovej kanvičke spozorujete patinu, neľakajte sa určite ju nečistite. Je to ochranný povrch, ktorý na kanvičke vplyvom varenia vznikol. Nevyzerá to esteticky, ale ku káve z kanvičky to patrí.

Káva Bialetti Perfetto Moka Delicato 250g
- Odporúčaná príprava: espresso
- Spôsob spracovania: suché (natural)
- Kyslosť: nízka
- Stupeň praženia: stredné
- Kávovník: 100% Arabica
7,90 €
Ako oživiť chuť kávy z moka kanvičky?
Predtým, než do sitka nasypete kávu, pridajte tam štipku škorice alebo kardanómu. Káva tak získa jemne korenistú arómu. V prípade, že ani jedno z toho vyskúšať nechcete, pridať tam môžete pomarančovú alebo citrónovú kôru. Výsledkom bude svieža káva vhodná na letné mesiace.
Nádych čokolády získate tak, že priamo do hornej nádoby ešte pred položeným kanvičky na sporák, vložíte kúsok čokolády alebo do samotnej kávy v sitku nasypete kvalitné kakao.
Tradičnú kávu talianskych babičiek, takzvanú Caffé alla Napoletana docielite tak, že do šálky kávy nasypete lyžičku cukru a hneď ju premiešate, aby vznikol akýsi jemný sirup. Taliani ho nazývajú aj zucchero cremoso.
Náš tip: V minulosti sme už pre vás recenzovali jednu elektornickú moka kanvicu z e-shopu GourmetKáva.sk. V prípade, že vám tento článok pri výbere nápomocný síce bol, ale potrebujete ešte viacej informácií, nájdete ich napríklad v tejto recenzii.